Bland hundägare världen över pågår ständigt olika trender, till exempel vilken ras som är populärast, den bästa träningen, nya aktiveringsmetoder, med mera. Ibland har det gått så långt att det fått en negativ effekt genom att vissa raser avlas sönder både av opportunistiska individer utan kunskap eller respekt för hunden, men också av renommerade kennlar som följer allt för smala rasstandarder, vilket kan resultera i en urlakad genpool som försvagar rasen. Många bulldogtyper och mopshundar har till exempel blivit lidande av den förändrade rasstandarden som önskar allt kortare nosar, vilket ofta innebär andningsbesvär för dessa hundar. Därför är trenden med blandrashundar ett välkommet inslag, och har hjälpt att luckra upp det oförtjänt dåliga rykte som dessa fått. Ordet byracka känns som ett förlegat ord, särskilt med alla dessa ”designerhundar” som börjat dyka upp när raserna börjat korsas under kontrollerade former. Dock finns det en del fallgropar även inom denna trend som är viktiga att vara uppmärksam på.
Vet man vad man får?
Genom att korsa olika hundraser kan man få ett oändligt antal varianter, vilket kan innebära en stor osäkerhet. De olika raserna är avlade utifrån olika rasstandarder, både fysiska och mentala, och när dessa korsas är det omöjligt att förutse vad resultatet blir. En energikrävande hund som korsas med en lugnare ras kan resultera i en kombination av dessa egenskaper, eller så tar valpen efter mer från den ena föräldern än den andra. Blandrashundar tenderar att vara friskare än renrasiga då de inte drabbas av genetiska sjukdomar i lika stor utsträckning, och en del av de mer besvärande inslagen i vissa rasstandarder ”suddas ut” vid rasblandning. Dessa hundar kan så klart drabbas av sjukdomar och krämpor precis som renrasiga, men vissa problem kan försvinna vid korsningen – man kan inte vara säker på man du får, både på gott och ont. Eftersom det inte finns någon rasstandard kan det också vara svårt att hitta seriösa uppfödare, då dessa inte har samma kvalitetskrav som registrerade kennlar. Det blir upp till köparen att göra ordentlig efterforskning för att vara säker på att uppfödaren är pålitlig. Som med alla hundköp är det önskvärt att besöka valpens hemmiljö, och om möjligt träffa båda föräldrarna för att få en uppfattning om valpens genetiska arv.
Populära pudelkorsningar
De senaste åren har marknaden exploderat med olika typer av pudelkorsningar, vilket inte är så underligt då många av dessa blandraser har ett gott temperament och ett supergulligt utseende. Det är dock ändå viktigt att göra sina efterforskningar även här, innan man bestämmer sig för vilken korsning som skulle passa för just ens eget hem. Några exempel på dessa korsningar är:
– Labradoodle: labrador/pudel
– Cockerpoo: cocker spaniel/pudel
– Cavapoo – cavalier king charles spaniel/pudel
– Maltipoo – malteser/pudel
– Golden doodle – golden retriever/pudel
Oavsett vilken av dessa man skulle råka falla för är det viktigt att vara bekant med båda raserna bakom valpen. Det är viktigt att ha en uppfattning om hur mycket pälsvård som krävs, vilket slags temperament valpen kan tänkas ärva, eventuell aktiveringsgrad, med mera. Fördelen med just dessa korsningar är att raserna inte skiljer sig så extremt från varandra, så du kan vara säker på att få en trevlig familjehund oavsett om valpen skulle råka ärva mer från den ena rasen än den andra. Pudelkorsningarna har generellt sett varit lyckade, och det är troligen en trend som är här för att stanna.