Det finns många sätt att skaffa en hund på förutom att vända sig till en kennel, till exempel omplaceringshundar eller att adoptera en hemlös hund. Är man däremot ute efter en särskild ras, och kanske dessutom vill ställa ut hunden är det alltid bäst att vända sig till en kennel. Jag har själv erfarenhet av att köpa just dvärgschnauzrar, och jag tänkte därför sammanfatta en del saker man bör ha koll på när det är dags att välja kennel och hund.
Jämför kennlar och priser
I Sverige finns det många fantastiska uppfödare av dvärgschnauzrar, men det finns också en del klåpare som man gör bäst i att undvika. För att vara säker på att hunden du köper är en frisk individ med en riktig stamtavla bör du välja en uppfödare som är registrerad hos Svenska Kennelklubben. Det är dock värt mycket tid och omsorg att söka upp så mycket information som möjligt kring aktuella uppfödare innan du bestämmer dig. Det kan vara lockande att välja det billigaste alternativet, men vad säger det egentligen om hur uppfödaren värdesätter sina djur och sitt eget jobb? På samma sätt är det högsta priset inte nödvändigtvis en garanti för den bästa uppfödaren. En dvärgschnauzervalp brukar kosta mellan 12 000 kr och 17 000 kr hos seriösa uppfödare, och då vill man så klart att pengarna ska gå till en pålitlig verksamhet.
Hur kan man då jämföra kennlar? Det enklaste sättet är att söka på omdömen online, både på sociala nätverk och ratingsajter. Då kan du få reda på om kenneln verkligen är pålitlig och om deras hundar håller måttet. Man kan jämföra det med att försöka hitta det perfekta onlinecasinot – utbudet är enormt, och då gäller det att ha koll på vad de olika sajterna erbjuder genom att jämföra sidor och titta på omdömen online. Ibland finns speciella kampanjer, eller till exempel Bingo.com bonusar med unika erbjudanden som gör att de sticker ut från mängden.
Välj rätt valp
Även om man bestämt sig för att skaffa just en dvärgschnauzer gäller det fortfarande att välja rätt individ. Ibland finns det inget val om alla valpar förutom en blivit tingad i en kull, men har man tur får man chans att träffa hela kullen först och skaffa en uppfattning om valparna. Man kan lära sig mycket om valparna bara genom att observera hur de interagerar med varandra och gentemot uppfödaren. Om valparna drar sig undan från uppfödaren kan det vara en varningssignal för att uppväxtmiljön inte är bra, vilket kan skapa otrygga individer. När man sedan själv får kliva in i valphagen får man observera valparnas reaktioner; kommer alla springande? Söker någon ögonkontakt eller använder nosen? Tappar någon intresset snabbt? De beteenden man önskar se hos sin framtida hund kan anas redan här. Det är också bra att hantera valparna en och en för att se hur de trivs med ens sällskap och om de låter sig hanteras. Ju mer man kan få interagera med valparna desto bättre. Titta också på hur de reagerar på till exempel nya ljud och dofter. Det är inte alltid det finns tid och utrymme för den här sortens möten, men får man chansen är det bäst att utnyttja den till fullo. De flesta uppfödare är måna om att valparna kommer till ett bra hem, vilket innebär att de får en chans att observera hur potentiella köpare för sig med valparna också.